För ett par veckor sedan fick vi möjlighet att tillsammans med ett par vänner ta en dagstur till Köpenhamn. Då huvudsyftet med resan var att äta och dricka gott på några av Köpenhamns många smörrebröds krogar så blev prioriteringen att resa så lätt som möjligt avseende kamerautrustning. Valet föll därför på min Olympus Pen-F med tillhörande 12 mm. Vikten hamnar på ca 500 gram och trots att kameran är liten så gör det lilla men effektiva tumgreppet på baksidan att kameran kan hållas stadigt i handen. Brännvidden som motsvarar 24mm i småbildsformatet har under många år varit en favorit och denna nya kombination har redan hunnit bli ett av mina vanligaste val när jag rör mig ute med kamera i exempelvis stadsmiljöer.

Elcykel: 1/30sek, f/22
Elcykel: 1/30sek, f/22

Pen-F är en kamera som får mig att känna någon form av barnslig glädje när jag håller den i min hand. Den är stabil och robust, rattarna är precis som kameran i övrigt, tillverkade i metall. Allt andas kvalitet med retrokänsla. På turen till Köpenhamn så kommer jag på mig själv med att överge RAW-formatet och leka loss direkt i JPG. Ratten som sitter placerad på framsidan inbjuder till lek, och ger bland annat tillgång till de olika ART-filtren, justera färgerna genom ett färghjul och ett monokrom läge. Eftersom mitt fotografiska intresse tog sin början i den analoga eran med Tri-X och D-76 så har jag svårt att hålla mig ifrån just det monokroma läget. Att man dessutom kan ställa in filmkornighetseffekten i den monokroma profilen flörtar ju också lite med den retrofierade känslan som Pen-F omger sig med.

Väl på plats i den danska huvudstaden så hann vi med såväl smörrebröd med dess givna svalkande tillbehör på Rabes Have, som grönsaksmarknaden i Torvehallarne vid Nörreport. Längs med Ströget kan man dessutom aldrig sluta att fascineras av alla dessa olika varianter på cyklar……….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rabes Have: 1/100sek, f/3,5

 

 

Marknad: 1/1600sek, f/2,0
Marknad: 1/1600sek, f/2,0